top of page

Moederinstinct voldoende? 5 Tips bij screening van een gastouder.


Primavera directeur & eigenaar Gastouderbureau KINOP

“Wat kan ik nog meer doen naast vertrouwen op mijn moederinstinct?”

Vanaf het moment dat je zwanger bent, ben je verantwoordelijk voor een kleintje dat helemaal van jou afhankelijk is. Je zult altijd zorgen hebben over je kind. Ik was me bewust van deze verantwoordelijkheid maar dat het zo’n impact op mijn leven zou hebben besefte ik pas toen ik mijn zoon in mijn armen hield.

Ik dacht dat mijn zorgen af zouden nemen naar mate mijn kind ouder en zelfstandiger werd maar dit is niet het geval. Mijn zorgen veranderen alleen. Waar ik mij eerst druk maakte over borstvoeding, zijn mijn zorgen nu of mijn zoon goed in zijn vel zit op school.

Het moeilijkst aan het ouderschap vind ik het loslaten en erop vertrouwen dat alles goed gaat wanneer ik er niet ben. Van kinderopvang tot school, van spelen bij vriendjes tot sportclubs. Op het moment dat ik mijn kind moet toevertrouwen aan “vreemden” moet ik over een drempel heen.

Nu wil ik niet overkomen als een overbezorgde en wantrouwende moeder maar ik ben mij bewust van zekere risico’s en zie het als mijn plicht om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Ik vraag mij dan ook altijd af, “wat kan ik nog meer doen naast vertrouwen op mijn moederinstinct?”

Gastouderopvang biedt vele voordelen maar de sociale controle is beperkt. Als ouder heb je een belangrijke rol, jij bepaalt immers wie er voor jouw kind zorgt. Daarom is het belangrijk om naast praktisch ook kritisch te kijken naar de gastouder zelf.

5 Tips bij screening van een gastouder

  1. Controleer of de gastouder aangesloten is bij een gastouderbureau

  2. Welke screening heeft het gastouderbureau gehouden? Vraag hierop door wanneer je een algemeen antwoord krijgt.

  3. Check wie er, naast de gastouder, nog meer in het huis tijdens de opvang aanwezig zijn

  4. Screen de opvanglocatie. Loop een rondje door het huis, bekijk de slaapruimte, tuin, etc.

  5. Hou zelf een referentiecheck. Vraag aan de gastouder of het gastouderbureau naar de ervaring van andere ouders.

Screen naast de gastouder ook het gastouderbureau. Een goed gastouderbureau heeft een strenge controle aan de poort en zal, ondanks dat ze dit klanten kost, stoppen met een gastouder als ze twijfelen aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van een gastouder.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
bottom of page