top of page

Laatst bijgewerkt: 15 december 2021

Sluiting basisscholen en BSO van 21 t/m 24 december

De aangekondigde sluiting voor BSO geldt niet voor de gastouderopvang. Opvang voor kinderen die gebruik maken van een gastouder of nanny van 0 tot 12 jaar is gewoon open.

Geldt de sluiting voor gastouderopvang?

Nee. Gastouderopvang van 0-12 jaar is open. Er is een dringend advies bij schoolgaande kinderen om geen gebruik van de opvang te maken, tenzij een of beide ouders werkzaam zijn in een cruciaal beroepsgroep of kwetsbare kinderen hebben.


Mag mijn nanny de opvang van mijn schoolgaande kinderen verzorgen?
Ja. Nanny opvang valt onder gastouderopvang. Deze vorm van opvang is open.

 

Moeten ouders betalen als er geen gebruik van de opvang gemaakt wordt?

Ja. De overeengekomen opvangdagen worden betaald zolang de gastouder/nanny zich beschikbaar heeft gesteld om de opvang te verzorgen. Kiest de nanny/gastouder er voor om geen opvang te verlenen, dan hoeft de ouder ook niet te betalen voor de niet gebruikte opvangdagen.

 

Aandachtspunten voor gastouders

  • Let op dat eventueel eigen kinderen die nu thuis zijn ook meetellen in het maximum van 6 aanwezige kinderen.  

  • Gastouder mag gebruik maken van noodopvang voor haar eigen kinderen indien gewenst.

Bekijk alle informatie van het Rijksoverheid m.b.t. de sluiting hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/noodopvang

Laatst bijgewerkt: december 2021

Richtlijnen voor de kinderopvang vanuit de overheid 

Kinderen van 0 tot 4 jaar

Het thuisblijf- en testbeleid en het ‘snottebellenbeleid’ is met ingang van 2 december gewijzigd.

Kinderen van 0-4 jaar mogen wel naar de opvang: 

  • met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn);

  • als ze af en toe hoesten;

  • met bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid;

  • bij ontstaan van nieuwe klachten passend bij COVID-19 minder dan 8 weken na de eerste ziektedag (of testdatum bij een asymptomatisch infectie) van een bevestigde corona infectie. Zie hiervoor de richtlijn COVID-19, verdenking her-infectie.

    Kinderen van 0-4 jaar mogen niet naar de opvang en moeten thuisblijven bij verergering van deze klachten met hoesten, koorts en/of benauwdheid, of als zij getest gaan worden en/of in afwachting zijn van het testresultaat. Zij kunnen zich laten testen bij de GGD of een zelftest laten afnemen door een volwassene. Wanneer een zelftest wordt gebruikt, wordt bij langer aanhoudende klachten ook de volgende dag een zelftest gedaan. Ook mogen kinderen met milde verkoudheidsklachten niet naar de opvang als de klachten zich ontwikkelen nadat zij in contact zijn geweest met een op COVID-19 positief getest persoon. Dit geldt voor zowel immuun beschouwde als niet-immuun beschouwde personen.


Kinderen van 0-4 jaar mogen niet naar de opvang als zij een huisgenoot hebben met COVID-19, maar mogen wel naar de opvang als zij een (overig) nauw contact (categorie 2) zijn van iemand met COVID-19. Tijdens de 10 dagen na het contact met de besmettelijke persoon is het advies om contact met personen met een verhoogd risico op ernstig verloop van COVID-19 te vermijden en om bij het ontstaan van (milde) klachten thuis te blijven en te testen via de GGD.

Kinderen van 4 tot 12 jaar

Voor kinderen van 4-12 jaar geldt dat zij met alle klachten passend bij COVID-19 thuisblijven en getest worden, dus ook bij (milde) verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Zij kunnen zich laten testen bij de GGD of een zelftest laten afnemen door een volwassene. Wanneer een zelftest wordt gebruikt, wordt bij langer aanhoudende klachten ook de volgende dag een zelftest gedaan. Als zij een negatieve testuitslag hebben kunnen zij weer naar de opvang. Bij een positieve zelftest uitslag blijft het kind thuis en maakt het een testafspraak bij de GGD. Kinderen van 4-12 jaar hoeven zich niet te laten testen als zij af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. Of bij ontstaan van nieuwe klachten minder dan 8 weken na de eerste ziektedag (of testdatum bij een asymptomatisch infectie) van een bevestigde SARS-CoV-2-infectie.

Informatie bronnen:

bottom of page